Várisok Erdélyben – Határtalanul 2019

2019.10.18

"Láttál-e már ilyen
Csodálatos titkot?
Magas hegyek ormán
Sok - sok fenyőlombot?

Alattuk a völgyben
Patakok csobognak,
Forrásvizet adva
A szomjas vándornak.
......
Tudd meg, e szép tájnak
Székelyföld a neve,
Ha egyszer ott járnál,
Szíved telne vele."

(Dvihallyné Oszuskó Sarolta Erdély)

A Vári Emil Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói négynapos tanulmányi kiránduláson vettek részt a "HATÁRTALANUL" pályázat keretében.

A pályázat célja, hogy elősegítse a tanulók külhoni magyarsággal kapcsolatos ismereteinek bővítését. A program összeállításakor arra törekedtünk, hogy tanítványaink megismerhessék Erdély kulturális, természeti kincseit, földrajzi látnivalóit. Az utazás előtt a program előkészítéseként a diákok múzeumpedagógiai óra keretében megismerkedtek Erdély földrajzi fekvésével, lakosságának etnikai összetételével.
Az előkészületek fontos részét képezte az adománygyűjtés a szovátai Szent József Gyermekotthon javára. A gyűjtésbe az iskola tanulóinak nagy része bekapcsolódott, így nagyon sok tartós élelmiszer, tisztítószer, gyűlt össze. Tanulóink nagy lelkesedéssel és jó szívvel gyűjtötték az adományt, örömmel adták át az ajándékokat. A több száz kilométeres út során eljutottunk Erdély gyönyörű vidékeire.

Lelkesen készültek kiselőadásokkal, amelyek az út során, a buszon hangzottak el. Megtekintettük a nagykárolyi kastélyt, Kolozsvárott megkoszorúztuk Mátyás király lovas szobrát, felkerestük a szülőházát. Megcsodálhattuk a Tordai-hasadékot. Székelyudvarhelyen gyönyörködhettünk a székelykapukban, Csíkszeredán felkerestük a csíksomlyói kegytemplomot. Az ezeréves határhoz érkezve koszorút helyeztünk el a Magyar Királyi Államvasutak 30-as számú őrházánál, a Rákóczi-vár romjai alatt. Sétáltunk a Medve-tónál, Gyilkos-tónál, túráztunk a Békás-szorosban. Leereszkedtünk a Parajdi-sóbányába, amely a világ egyik legcsodálatosabb földalatti helye. Marosvásárhelyen betekintést nyerhettünk a csodálatos szecessziós stílusban épült Kultúrpalotába.
Az egész napos programok után esténként Korondon elfoglaltuk kényelmes szállásainkat, ahol élvezhettük szállásadóink vendégszeretetét.

Az együtt töltött napok az évfolyam tanulóit is összetartóbb közösségé kovácsolták.
Szívből ajánljuk mindenkinek, ha lehetősége van rá, látogassa meg ezt a gyönyörű vidéket.

A 7. évfolyam

További képek Facebook oldalunkon ITT.