Várisok Erdélyben – Határtalanul 2018

2018.10.12

"Térj be hozzánk vándor, ha erre visz az utad, ha jó a szándékod, itt szeretet fogad."
(székelykapu idézet)

A Vári Emil Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói négynapos tanulmányi kiránduláson vettek részt a "HATÁRTALANUL" pályázat keretében.
A pályázat célja, hogy elősegítse a tanulók külhoni magyarsággal kapcsolatos ismereteinek bővítését.
A program összeállításakor arra törekedtünk, hogy tanítványaink megismerhessék Erdély természeti kincseit, földrajzi látnivalóit. A látnivalók, programok a földrajz tananyaghoz kapcsolódtak elsősorban.
Az utazás előtt a program előkészítéseként a diákok múzeumpedagógiai óra keretében megismerkedtek Erdély földrajzi fekvésével, lakosságának etnikai összetételével. Az előkészítő osztályfőnöki órán a program ismertetése után játékos feladatokon keresztül mélyíthették ismereteiket. Lelkesen készültek kiselőadásokkal, amelyek a buszon és az emlékhelyeken hangzottak el.
Az előkészületek fontos részét képezte az adománygyűjtés a szovátai Szent József Gyermekotthon javára. A gyűjtésbe az iskola tanulóinak nagy része bekapcsolódott, így nagyon sok tartós élelmiszer, tisztítószer, sportszer gyűlt össze. A mi tanulóink nagy lelkesedéssel és jó szívvel gyűjtötték az adományt, az ottani gyerekek pedig örömmel fogadták az ajándékokat.
A több száz kilométeres út során eljutottunk Erdély gyönyörű vidékeire.
Jártunk a Tordai-hasadéknál, túráztunk a Gyilkos-tónál, sétáltunk a Békás-szorosban és a Medve-tónál. Leereszkedtünk a modern Parajdi sóbányába, ahol egy közös tornán vettünk részt. Megtekintettük Nagybányán a Kristály Múzeumot, megkóstoltuk Szejkefürdőn a Sarolta forrás vizét.
Kulturális élményekben is volt részünk bőven. Megtekintettük az igazságos Mátyás király szülőházát és lovasszobrát Kolozsvárott. Koszorúztunk Fehéregyházán a Petőfi Múzeumnál, épp október 6-án, az aradi vértanúk napján jártunk Segesváron, ahol utoljára látták élve a szabadságharc nagy költőjét. Ellátogattunk a felsősófalvai iskolába, ahol bemutattuk iskolánkat és egy barátságos foci mérkőzésre került sor a két iskola tanulói között.
Az egész napos programok után esténként elfoglaltuk kényelmes szállásainkat, ahol élvezhettük szállásadóink vendégszeretetét.
Az együtt töltött napok az évfolyam tanulóit is összetartóbb közösségé kovácsolták.
Szívből ajánljuk mindenkinek, ha lehetősége van rá, látogassa meg ezt a gyönyörű vidéket.
A 7. évfolyam

További képek Facebook oldalukon IDE kattitnva találhat.