Névadónkra emlékeztünk!

2018.04.09

130 éve született iskolánk névadója, Vári Emil. A Petőfi utcai háznál- ahol két évig lakott-,majd az iskola udvarán felállított szobránál helyeztük el a megemlékezés koszorúit.

A résztvevők között köszönthettük a kiváló pedagógus családját képviselő Gyuricza Gábort, Nagy Józsefnét, Kisvárda város alpolgármester asszonyát, Marczinkó Istvánt, iskolánk előző igazgatóját, akinek ötlete alapján választottuk névadónak Vári Emilt, továbbá Szivák Gábort, Néző Istvánt és Kiss Ibolyát, akik névadónk kisvárdai munkásságával foglalkoztak.

Miért éppen Vári a Vári? Manapság nem túl gyakori, hogy iskolát nevezzenek el egy pedagógusról. Tóth László, igazgató úr beszédében erre is magyarázatot adott:
Mi is úgy gondoljuk, ahogy Vári:" minden egyes kisdiák egy lény, fényérték, s mint ilyen, saját értelménél, szorgalmánál fogva erős akarattal fel tudja küzdeni magát.

A Vári Emil által képviselt sokoldalúság is példaértékű lehet számunkra mai is. Hozzá méltóan igyekszünk sokoldalúan szervezni diákjaink életét, akár a tanítási anyag vonatkozásában, akár a tanórán kívüli lehetőségek tükrében. Működik a matematika tagozat, az emelt szintű humán-és reálképzés, és szeptemberben elindítottuk a két tanítási nyelvű képzést is. A hagyományőrzés valamint a művészetoktatás tekintetében is pozitívak kezdeményezéseink."

Vári Emil munkássága, pedagógusi tevékenysége, a diákokkal kiépített kapcsolata méltóvá tette őt, hogy iskolánk névadójaként tiszteljük.

További képek a megemlékezésről ITT.